EXPEDUJEME IHNEĎ! doručenie do 2–3 dní – Bezpečný nákup, možnosť platby na dobierku
Vyznajte sa v kuchynských nožoch
Kuchynských nožov je veľký výber. Líšia sa podľa účelu, použitého materiálu, tvaru a typu ostria. Pri výbere noža je dôležitý materiál čepele, ale aj rukoväť. Najčastejšie bývajú kuchynské nože vyrobené z ocele, ktorá je nielen odolná, ale aj hygienická. Tá sa však ešte delí ďalej a má rôzne varianty. Ak by ste chceli skutočne kvalitnú čepeľ, mala by sa jej tvrdosť pohybovať medzi 55–58 HRC. Dnes sú na trhu nože aj z iných materiálov ako keramika, prípadne je oceľ kombinovaná s titánovým povrchom.
Rukoväť býva z dreva, kovu alebo plastu. Každý materiál má rôzne výhody a nevýhody. Ako veľmi vhodný sa javí plast, ktorý nie je náročný na údržbu a máva aj úpravu, vďaka ktorej v ruke oproti kovu nekĺže. Ak je rukoväť ergonomicky tvarovaná, je s ňou manipulácia ešte lepša. Od čepele ju oddeľuje záštita. Z hygienického hľadiska nie je dobré, keď sú medzi rukoväťou, záštitou a čepeľou škáry. Ďalej potom účel použitia závisí na dĺžke čepele. Veľmi krátkou čepeľou môžete vykonávať rôzne drobné práce ako lúpanie alebo okrajovanie. Strednou čepeľou potom dobre naporcujete zeleninu, ovocie, prípadne mäso. Dlhou čepeľou nakrájate tortu a pečivo.
Ostrie môže byť hladké alebo vlnité. Hladké sa hodí na krájanie tvrdej zeleniny, mäsa i syrov, vlnité využijete pri porcovaní pečiva a mäkkého ovocia. Čepeľou s hladkým ostrím nakrájate mäso, zeleninu, ovocie, využijete pri krájaní mäkkých i tvrdých potravín ako je mäso, zelenina, ovocie. S touto čepeľou sa dá aj lúpať. Čepeľ s vlnitým ostrím je vhodná na krájanie mäkkých potravín (paradajky), ktoré majú pevnú šupku, prípadne kôrku (chlieb, slaninu). Tento nôž je dlhý a má širokú čepeľ s vlnkovaným ostrím. Rovnako dobre ním nakrájate šunku, pečienku ale aj rozkrojíte korpus torty. Na trhu sú tiež špeciálne nože ako napríklad lúpacie so zahnutou čepeľou.
Ďalšie špecifické nože sú steakové s hladkým alebo vlnitým ostrím. Podstatou týchto nožov je ostrá špička, ktorá sa ľahko dostáva do mäsa. Nôž na salámu zase vyniká tenkou a pružnou, zubatou alebo vlnitou, čepeľou pre ľahké krájanie. Nože na syr majú špeciálne tvarovanú čepeľ s otvormi. Ich prostredníctvom potom nedochádza k prilepeniu krájaného syra na čepeľ. Niektoré nože majú zdvojenú špičku pre ľahké naberanie syra. Starajte sa o nože vhodným spôsobom a nezabúdajte na to, že niektoré z nich je možné aj doma nabrúsiť.