EXPEDUJEME IHNEĎ! doručenie do 2–3 dní – Bezpečný nákup, možnosť platby na dobierku
Pripravte si chutné raclette
Čo pôvodne znamenalo iba určitý švajčiarsky pokrm, sa postupom času stalo chutnú gurmánsku záležitosťou, známu širokej verejnosti.
32,60 €
Ušetríte 58% z ceny
Švajčiarsky pokrm Raclette dostal názov po rovnomennom tučnom korenenom syra ementálskeho typu. Ten sa napichoval na vidlicu, opiekol a potom seškraboval drevenou vareškou. K tomu sa na tanier servírovali zemiaky varené v šupke, údená šunka, ale aj nakladané uhorky a mladé cibuľky. Na stole nesmelo chýbať ani miestne suché biele víno. Svet čoskoro prišiel na to, aká dobrota sa v tomto jedle skrýva a časom sa rozšírilo použitie nielen na syr, ale aj na ďalšie pokrmy ako údeniny, údené ryby, miešané vajíčka, mäso, dokonca aj ovocie. Dnes raclette nazývame aj prístroj na pečenie, na ktorom pripravujeme prakticky všetko, čo inak opekáme na panvičke alebo klasickom grile. Prístroj spája elektrický gril a raclette gril. Na hornej doske sa pečú mäsa, alebo napríklad slanina, zelenina a dole sú umiestnené panvičky na prípravu syra.
Syrové raclette
Zemiaky v šupke uvarte vo vriacej osolenej vode domäkka. Môžete ich olúpať, ale tiež nechať so šupkou. Nakrájajte ich na plátky a nechajte ohrievať na vrchnej doske rakletovača. V panvičkách nechajte roztaviť plátky syra. Nahriate zemiaky namáčajte v panvičkách. Dosoľte a dokoreňte podľa chuti. Môžete však použiť aj ďalšie koreniny podľa fantázie. K tomu by samozrejme nemala chýbať nakladaná uhorka a cibuľka. Ak používate mäso, nakrájajte ho na menšie kúsky, rovnako ako napríklad zeleninu. K tomuto pokrmu sa tiež podávajú rôzne studené omáčky, dipy a ďalšie prílohy, ktoré môžu poskytnúť široké chuťové možnosti. Ak chcete využiť viac surovín, najskôr si pripravte na plátky zemiaky, tie potom zapekajte so salámou, zeleninou, vajcom, nikdy by nemal chýbať syr ementálskeho typu. Ak nemáte radi zemiaky, alebo skrátka pre zmenu, môžete namiesto nich použiť aj mäkké pečivo.
Rovnako ako u grilovania bývajú na stole šaláty, majú svoje miesto aj v tomto prípade. Užite si zábavu spojenú s touto zaujímavou prípravou jedla.